Ju mer jag har funderat över detta med den ultimata populärkulturella kanonen (se tidigare inlägg i frågan här och här) desto mer hamnar jag i dispyter med mig själv. Angående ingående kategorier och angående om det bara är jag som är nördig och vill få allmänt medhåll i min smala syn på saker och ting eller om det faktiskt finns någonslags gemensam referensbank.
Jag fortsätter att tro på att det finns en gemensam referensbank. Och jag grundar det på de referenser som görs i filmer, serier, böcker, TV-serier och musik. Eftersom jag har varit med på en och en annan workshop i mina dagar vet jag att man ska utgå ifrån en bruttolista för att sedan censurera sig ner till något man kan enas om. Eftersom jag är självtillräcklig och självutnämnd härskare över min blogg behöver jag inte censurera och jämka. Än så länge. Jag fortsätter på bruttolistan och förväntar mig synpunkter.
1. Det blir mest filmer i listan
2. Bort med böckerna
3. Till bruttolistan:
- E.T.
- Gudfadern 1 & 2
- Scarface
- Falling Down
- Casablanca
- Taxi Driver
- Dr Strangelove
- Simpsons
4. Till bruttolistan med viss reservation, så kallade wanna-bees eller hang-arounds:
- Närkontakt av tredje graden
- Monty Python-sketchen med papegojan
Jag avslutar med en vacker bild från den svenska sommaren så som den kan te sig utomhus.
Ninna säger:
Rent spontant tycker jag det är synd att du inte tar med någon litteratur, och likaså att du minskat listan med filmer så drastiskt.
Litteraturen: eftersom jag har tror att en värld utan litteratur aldrig kommer att existera. Det är väl snarare hur böckerna ser ut som kan ändras. Pappersbok eller nån annan variant. Litteraturen som sådan påverkar och avspeglar världen enormt mycket. Det är inte för inte som man säger att pennan har makt.
Filmer: för att jag bara tycker det är för få helt enkelt. Kan inte ge nån superförklaring till det.
juli 23, 2013 — 9:13 f m
Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen säger:
Litteratur är svårt när det gäller populärkultur, tycker jag. Har du några förslag?
Jag börjar fundera kring deckare, men vilka är tillräckligt spridda? Harry Potter kanske platsar, förstås. Hm…. Litet att bita i.
juli 23, 2013 — 7:23 e m
Ninna säger:
Det är svårt det där! Har funderat ett tag. Frågan är om man enbart ska hålla sig till det som är populärt och säljs mycket, eller om man ska ta med annat också. Mer klassiker.
Och då är kanske frågan: Läckberg eller Åsa Larsson? Bara som exempel här. (Jag håller på Larsson alla gånger).
Jo Harry Potter är nog ett måste i så fall, och sen är ju frågan om man ska ta från lite olika genrer. Jag skulle kunna tänka mig Anne Rice med sin vampyrserie som är så otroligt välskriven. Romaner i högsta klass kan jag tycka, oavsett vad man sen tycker om vampyrer.
Urk! Jag är inte mycket till hjälp här. Men kul att tänka på!
juli 24, 2013 — 12:47 e m