Det enda potatisgratängsrecept du någonsin kommer att behöva komma ihåg
För 4-5 personer
1 kg potatis (jag gillar bäst fast potatis)
1 halvstor till stor purjolök
4-5 vitlöksklyftor
1 msk smör + 1 msk olivolja
2,5 dl vispgrädde
2 – 2,5 dl mjölk
2 tsk salt
Svartpeppar
Ugnsvärme 175 grader
Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen i 3-4 mm tjocka skivor
2. Ansa purjolöken och skär den i strimlor, 1 – 2 cm
3. Krossa vitlöksklyftorna med knivbladet (ett knep jag lärde mig av Jamie Oliver i ett av hans första program) så går det lättare att hacka och använda vitlöken. Jag tycker att de där små vitlökshacken kan bli litet hårda annars.
4. Lägg smör och olivolja i en kastrull och låt det bli varmt men inte brunt. Lägg i purjolöksstrimlor och vitlökshack. Dra ner på värmen så att löken puttrar i fettet. Sötman från purjolöken ska komma fram, ingenting ska brännas och bli beskt. Det ska lukta örtigt, smörigt och sött. Sätt på ett lock och låt puttra några minuter. Ganska svag värme på plattan, alltså!
5. Häll ner potatisskivorna och rör runt. Låt bli varmt. Någon minut bara.
6. Häll på vispgrädden och så mycket av mjölken att det knappt täcker löken och potatisen.
7. Låt koka upp försiktigt. Rör om ordentligt då och då. Var varsam med värmen – bränns mjölken vid är det bara att slänga alltihop. Den vidbrända smaken av mjölk slår igenom allt.
8. Själva tanken med att koka potatisen i gräddmjölk är att få ur stärkelsen ur potatisen som då reder hela anrättningen. Just därför blir den så krämig. Så låt alltihop koka 5 – 7 minuter eller så länge det behövs för att gräddmjölken ska tjockna en smula.
9. Krydda med salt (ordentligt) och svartpeppar.
10. Häll i en ugnsform.
11. Låt grädda 30-45 minuter beroende på ugn och form. Potatisen ska vara mjuk och gratängen snyggt gyllenbrun.
Anita Svensson säger:
Ser oemotståndligt gott ut, tack för recept 🙂 För lite mer än 2 år sedan fick jag ett tips om en blogg och böcker som tog upp ämnet gluten. Detta tips har idag gjort att mitt liv tagit en ny vändning från ständig värk och trötthet och jag har även fått en del förståelse för de sjukdomar vi har i min släkt. Mvh Anita. Här är tipset jag fick då:
http:/gluten-celiaki.blogspot.com
mars 7, 2016 — 11:48 f m