Köket kommer att dofta ljuvligt, du kommer att bli mätt och alldeles lycklig, dina gäster kommer att hålla sams – kort sagt, det här receptet bäddar för en lyckad kväll. Ursprungsreceptet kommer från River café, jag har blandat deras långkokta med deras snabblagade Salciccia-sås. Men det är bara kryddningen från den snabblagade – så räkna med en puttringstid på 1 ½ timme.
8 råa italienska korvar (saciccia), okryddade eller med fänkål eller rosmarin
Olivolja
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 torkade chilies (kan bytas ut mot chiliflakes)
2 lagerblad
2.5 dl rött vin
½ muskotnöt, färskriven eller
1 msk hackad färsk rosmarin
2 burkar/kartonger hela tomater (à 400-500 gr)
Havssalt och svartpeppar
1-2 dl vispgrädde
120 gr parmesan, färskriven
- Dra skinnet av korvarna och dela korvköttet i mindre bitar
- Hacka rödlöken och finhacka vitlöksklyftorna
- Värm litet olivolja i en gryta
- Häll i korvsmulorna/bitarna
- Låt korven svettas på mellanvärme, efter ett tag kommer vätskan att försvinna och det som har rinnande konsistens är det goda korvfettet
- Då lägger du i lökhacket, chili samt lagerblad och så låter du alltihop stå och mjukna och bli brunt (upp mot 30 minuter)
- (Det går att ta bort litet av fettet om man absolut vill)
- Häll i vinet och låt det koka bort (höj eventuellt värmen)
- Dags för tomaterna. Låt puttra långsamt och länge (45-60 minuter).
- (Här är det dags att sätta på pastavattnet)
- Nu doftar det MAAAAAT i hela huset om fläkten inte är supereffektiv.
- Krydda med muskot, salt och peppar. Blanda i parmesan och grädde.
- Servera såsen med pasta. I originalreceptet förordas penne.
Ninna säger:
Missade det här i går. Låter väldigt gott! Om jag hade tagit bort parmesan och rosmarin. hehe… 😉
Rosmarin hade jag för mycket i i en rätt för länge sedan och bara tanken på rosmarin sedan dess får det att vända sig i magen. Tänk att en känsla kan sitta i så länge! Inte konstigt att även andra sortens känslor också biter sig fast.
Och mejeriprodukter klarar jag inte alls längre. Lite creme fraîche i en sås kan gå, men definitivt inte ost!
Just parmesan har jag aldrig tyckt om, men den riktiga – Grana Padano (heter den väl?) – om man får den färsk och lagom lagrad var rätt okej!
mars 20, 2014 — 2:50 e m
Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen säger:
Testa utan rosmarin! Ja, urk, en gång åt jag för mycket av ”falsk” kalvdans med kardemumma i. Kunde inte äta kardemummainnehållande mat på flera år efter det. Rosmarinet är inte nödvändigt. Lagerblad och muskot däremot gör mycket för smaken.
Jag kan tänka mig att det funkar med Oatly iMat istället för grädde och osten – ja, strunt i den!
mars 20, 2014 — 4:55 e m