I perioder av existentiella frågor och bryderier har människan i alla tider vänt sig åt olika håll för att söka svaren. Gud, profeter, droger, myter. I mitt fall är jag mest benägen att diskutera och analysera, men med ett intellektuellt förhållningssätt kommer man inte särskilt långt. Tyvärr. Och då tar jag till myterna.
Den senaste veckan har jag sett Sagan om Ringen-filmerna i väl avvägda portioner. Som daglig andlig spis. För att få stöd och kraft, hitta riktningen. Trots alla gråtoner i tillvaron existerar på allvar både gott och ont. Vänskap är störst. Det goda finns och är värt att kämpa för. Så jag har blivit styrkt och stärkt. Undrat, trots att jag sett filmerna mängder av gånger, om Frodo verkligen kommer att komma uppför Domedagsberget och kasta ner ringen. Känt ilningen när Eowyn säger till häxmästaren från Angmar: ”I’m not a man” när nazgulen sagt att ingen man kan döda honom och ”tjopp” så är han tagen av daga.
Det handlar om att låta sig tro på sagan. För att kunna få stödet. Men så kvicknar jag till. Och tänker att ”Alla gånger att jag vill vara Eowyn om jag måste välja mellan henne och Arwen”. För tänk stackars Arwen. Okej, hon är så fantastiskt snygg. Så som jag alltid ville se ut i mina yngre år. Men var är energin?
Och allt hon har att se fram emot är att bli en evig änka. Okej, hon får snyggingen Aragorn. Som hon alltid kommer att stå vid sidan av, i skuggan av. Jag ifrågasätter hans spirituella förmåga – Gimli, Merry och Pippin är ju helt klart de mest livsglada i hela historien. Men vid ett tillfälle lyckas Aragorn att elda massorna med ett tal som inte står Martin Luther King och andra retoriska fenomen långt efter. Det är när de marscherat mot Mordors port för att få Sauron att tappa uppmärksamheten som är riktad mot Frodo och Ringen. ”It is not this day”.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EXGUNvIFTQw&w=420&h=315]
Okej. Så han hade en talskrivare som var inspirerad den dagen. Men sen då?
Jag önskar att när Arwen tillslut begravt Aragorn inte låser in sig på sin kammare utan ger sig ner på värdshuset, skålar med hobbitarna, drar vågade skämt med dvärgarna och dansar på borden långt in på morgonkulan. Och att hon har ett gäng andra odödliga tanter som hon kan diskutera väsentligheter med och planera egna makalösa äventyr.
lenaikista säger:
Inspirerad av din recension har jag just läst om hela boken. (Tack!)
Arwen avstod väl sin odödlighet, för kärleks skull, o dog ett år efter Aragorn, endast 2901 år. Hon ångrade sig inte ens efter hans död, sägs det. Om jag minns rätt fick Frodo hennes plats på skeppet som seglade iväg med alverna. (Åtminstone i boken.) Fast jag gillar din idé bättre! 🙂
Tolkiens kvinnobilder är ju mycket daterade (skrivna av en gammal Oxford-professor!) och sago-stereotypa… E’re saga så e’re, liksom. Ändå lite trist när sköldmön som dödade ”the evil Witch-king” blir lycklig, och ger upp sin dröm om ära så fort hon finner den sanna kärleken…
Även om jag är väldigt svag för ”true love”. 😉
juni 1, 2016 — 12:26 e m
Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen säger:
Javisst – jag är också väldigt svag för ”den sanna och enda kärleken”, men i filmen ser en Arwen vid Aragorns pampiga grav och därför tänkte jag att hon måste få ha litet roligt också. .-) Böckerna var det så längesedan jag läste (och hörde) så jag har filmerna bäst i minnet och de får utgöra ”Ringen-sanningen” för mig. Åtminstone när jag bloggar litet lättjefullt och drastiskt.
Å, vad jag blir glad av dina kommentarer!
juni 2, 2016 — 1:52 e m
lenaikista säger:
Jag föredrar absolut din variant. Hon hade ju kunnat haft true love först, och sen fått slå klackarna lite i taket sen hon blivit änka. Så fick man båda delarna. 🙂
juni 2, 2016 — 9:58 e m