Den här frukosten är inte snygg. Den gör sig definitivt inte på bild. Den är gråbrun med en lätt gul ton. Men den smakar himmelskt och kroppen blir jätteglad. Jätteglad!! Jag vill tillägga att jag var rejält skeptisk. Det var Aktivisten-Valkyrian som absolut tyckte att vi skulle testa. Jag kände mig inte sugen på att blanda apelsinjuice, yogurt och havregryn – lätt alldeles för syrligt och konstigt. Jag hade tokfel.

Dessutom är det underbart att det finns något nyttigt och väldigt gott som är färdigt i kylskåpet när jag tramsar ut i köket på morgonen.

Därför vill jag dela med mig av receptet på:

Birchermüsli

5 dl havregryn (om du tar ren havre så blir det hela glutenfritt)

4 dl apelsinjuice

4 dl mild yogurt

2 äpplen som du river grovt

1 dl hackad mandel eller andra nötter (kan rostas om du gillar det)

1 dl hackad torkad frukt (russin och tranbär behöver inte hackas, förstås. Men fikon, aprikoser, katrinplommon gör sig bäst i mindre bitar)

1/2 dl frön eller kärnor (solfrosfrön, pumpakärnor. Linfrön har jag inte testat – kan bli litet klistrigt, kanske)

Blanda ihop allting i en bunke.
Täck med plast.
Låt stå över natten i kylskåpet.
Är väldigt god nästa morgon också.

Ät den som frukost, mellis, lunch.