Jag är fortfarande sjukskriven till en viss del. Och jag fortsätter att fundera över ordet SJUK. Särskilt i förhållande till vad jag har varit med om och rent allmänt i förhållande till tillståndet ”utmattningssyndrom”. Som jag tidigare skrivit så är ju diagnosen inget som gör att det finns ett självklart piller att ta. Eller ens en självklar behandling.
Resultatet, uttrycken liknar varandra hos oss ”sjuka”: den totala tröttheten, stresskänsligheten, känsligheten för ljus, ljud, beröring, koncentrationssvårigheterna. Men hur vi kommit dit kan se väldigt olika ut. Vi kan ha haft roliga, tråkiga eller inte jobb, vi kan ha stora, små eller inga barn alls, vi kan leva i krisande, stabila, lyckliga eller inga förhållanden alls. Och så vidare.
Är det en sjukdom eller bör jag (vi) se utmattningssyndrom som en kris? Inte som en reaktion på en kris. Utan som en kris. En stark signal om ett behov av utvärdering och omorientering. Utvärdering av det levda livet hittills med alla ingående aspekter och omorientering eftersom det gamla sättet att leva livet på inte funkade i längden. Och då menar jag verkligen ALLA aspekter: jobbet, relationerna, kroppen, vardagen, maten, föreställningarna om livet, vilan, eftertanken eller brist på den.
Jag tror bestämt att det är dags för litet klassisk litteratur:
”På mitten av vår levnadsväg det hände
att skrämd jag fann mig i en dunkel skog,
där jag ej mera rätta vägen kände.
Hur svårt att ge en skildring tydlig nog
att skogens ödslighet i ord förklara!
Jag känner än den skräck som mig betog.
Ej mycket bittrare kan döden vara.”
Dante ”Den gudomliga komedien”
Ps. Jag har skrivit mycket om utmattningssyndrom och stressjuka. Jag kommer att återkomma till ämnet. Ds
Per-Anders säger:
För tio år sedan var jag långtidssjukskriven (1,5 år) för utmattningsdepression. Under den tiden hade jag bl a paniksyndrom och balansstörningar som gjorde att jag mådde väldigt dåligt. På företagshälsovården betonade man att jag inte var sjuk utan befann mig i ett tillstånd. Tack vare medicinering (Cipralex, som jag fortfarande tar) och KBT mår jag idag bra igen. Dessutom har jag lärt mig att tolka kroppens signaler när jag ska ta det lugnt, samt värdera vad som är viktigt i livet. För mig är det viktigaste att må bra.
mars 6, 2014 — 10:12 e m
Katarina Hjälmheden säger:
Intressant infallsvinkel. Jag har varit där, för några år sedan, i utmattningträsket. Jag tycker att det är spännande att tänka som du gör här, är det i sig en kris det handlar om? En signal för behov av omgruppering! Den ska jag fundera mer på.
mars 7, 2014 — 8:29 f m