Är det som är nyskrivet alltid mest intressant?
Naturligtvis en retorisk fråga. Särskilt nu när kanon-debatten är igång igen. Klassiker, klassiker, klassiker. Vilka platsar, vilka ska bort?
Nu snävar jag in mig litet. Jag borde väl skrivit det här före jul, men det fanns inte riktigt ork för det. Inte tid heller. Hemmanet skulle mussäkras, ett antal loppisar behövde besökas och Janssons frestelsen fick jag inte glömma.
Ok. Snart är jag framme vid dagens ämne. Som gäller barns och ungdomars läsning av böcker. Som ju också diskuteras mycket just nu. Ofta på ett litet pekpinneaktigt och konservativt tradigt sätt, men också utforskande. Hur ska vi som älskar att läsa väcka läslusten hos de barn och ungdomar och unga vuxna vi har omkring oss?
Ett enkelt svar är väl ”Ge bort läsupplevelser, inte böcker”. Det här måste jag sätta in som citat så att det verkligen skriker.
Ge bort läsupplevelser, inte böcker.
Om fler hade tänkt så till julen så hade kanske läslusten vaknat eller eldats på litet bättre. Särskilt när det gäller barn- och ungdomsböcker är lagerhållningen i vanliga bokhandeln kort och utbudet är faktiskt ganska litet. Det är inte lätt att hitta den potentiellt stora läsupplevelsen om man bara går till en vanlig bokhandel, varken på gågatan, i gallerian eller på nätet.
Är du fortfarande med? Vill du höra mer?
Testa det här när du ska köpa present nästa gång:
- Ta en promenad, med eller utan sällskap
- Om du går själv, strunta i att lyssna på något eller prata i telefon
- Tänk, själv eller tillsammans, på de läsupplevelser du/ni hade som barn och unga vuxna.
- Gå tillbaka i minnet. Om du bestämmer dig för att plocka fram minnena kommer säkert något.
- Skriv upp.
- Fanns det ett bibliotek du besökte? Kan du minnas vad du letade efter? Vilken bok du kastade dig över när du kom hem?
- Gör om från punkt 1. Och varje gång – slarva inte med punkt 5.
- Gå in på Bokbörsen och leta efter just de där läsupplevelserna. Med största säkerhet kommer du att hitta dem och ofta till väldigt rimliga priser.
Eftersom jag gillar att hjälpa till så kommer här en rad av egna läsupplevelser:
- Det blåser på månen av Eric Linklater
- Pappa Pellerins dotter av Maria Gripe
- Fröken Ensam hemma åker gungstol av Gunnel Linde (varning! inget för en medelinkomsttagare. De få ex som finns på marknaden är snordyra. Men har du den hemma i dina gömmor kan du ju läsa högt för gästande barn)
- Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren (rent generellt är det smartast att köpa Astrids böcker på andrahandsmarknaden, de ges ut i stora upplagor och ofta och det påverkar priset på ett fördelaktigt sätt för oss som är på den köpande sidan)
- Upproret av Sven Wernström (hard core 70-tal och revolution. Med en kvinna som huvudperson med stor agens)
- Hemligt, Världshemligt och Bladen brinner av Barbro Lindgren. Säljs som en samlingsvolym under titeln Hemligheter
- Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas. Nu även känd från TV.
- Allt av Maria Parr. En fantastiskt rolig författare från Norge som fått oförkänt litet uppmärksamhet. Hon är mer samtida men genom mina barn fick jag skratta. Vi började med Våffelhjärtat. (hennes böcker är billiga på Bokbörsen, så KÖP)
- Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd av Cornelia Funke. Till den som dras mot fantasy och kan läsa hyfsat snabbt. Tre tjocka böcker vars berättelser lever kvar inom mig med bilder och känslor. Läs, bara läs! Köp, bara köp! Ge, bara ge!
- Glasblåsarns barn av Maria Gripe
Vi börjar där. Kommentera gärna med egna förslag. Det finns så många läsupplevelser därute som bara väntar!
Ps. För den ungdom som tycker att det verkar cool med gangstertillvaron, sätt Yayha Hassans två diktsamlingar i händerna på den. Det är rått, det är inte snyggt, det är högljutt och i slutändan dödligt. Läs gärna du också. Inte så ofta du läser lyrik, eller hur?